Terugblik op de Stakeholders- en Inwonersbijeenkomst van 21 november

05-12-2024

Op dinsdag 21 november organiseerden we een inspirerende bijeenkomst voor stakeholders en inwoners van West-Brabant.

Stakeholdersbijeenkomst
In de middag vond de stakeholdersbijeenkomst plaats. Het doel was om stakeholders inzicht te geven in de uitdagingen rondom een duurzaam energiesysteem in West-Brabant. Daarnaast wilden we hen meenemen in de waarden en uitgangspunten die de basis vormen voor de keuzes binnen de RES 2.0 en een concreet beeld schetsen van hoe het energiesysteem van de toekomst eruit kan zien. Ook haalden we feedback op over de keuzes die nu voorliggen, zodat we samen kunnen werken aan een RES 2.0 die past bij onze regio.

Tijdens de bijeenkomst gingen de zestig deelnemers – een diverse groep van projectontwikkelaars, energiecoöperaties, agrarische ondernemers, natuur- en milieudeskundigen en onderwijspartijen – in gesprek over vier hoofdthema’s: warmte en groen gas, de gebiedsaanpak, netcongestie en batterij-opslag en waterstof. Aan elke tafel leidde een expert vanuit de RES het gesprek.

Belangrijke inzichten uit deze sessies waren dat de schaarse ruimte in West-Brabant vraagt om zorgvuldige regie. Stakeholders benadrukten het belang van tempo maken in de energietransitie, maar met oog voor het landschap en het voorkomen van verrommeling. Er was een duidelijke oproep om naast het vergroten van het energieaanbod volop in te zetten op energiebesparing en isolatie. Ook werd gewezen op de noodzaak om balans te zoeken in het systeem door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, meer aandacht te besteden aan opslag en de capaciteit van bestaande kabels beter te benutten.

Over warmte en groen gas werd aangegeven dat warmtenetten in delen van de regio interessant kunnen zijn, maar dat er zorgen zijn over de bereidheid van mensen om aan te sluiten en over de beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen in de toekomst. Een ander idee was om particulieren de mogelijkheid te bieden om groen gas te kopen, vergelijkbaar met groene elektriciteit. Verder benadrukten stakeholders dat het cruciaal is om de omgeving blijvend te betrekken bij de plannen en inwoners en bedrijven goed te blijven informeren over hoe zij kunnen bijdragen aan een stabiele energievoorziening.

Inwonersbijeenkomst
’s Avonds vond de inwonersbijeenkomst plaats. Hier lag de nadruk op het informeren van inwoners over de opgave en keuzes rondom een duurzaam energiesysteem in West-Brabant. Daarnaast gingen we in gesprek over hoe het energiesysteem van de toekomst eruit kan zien en haalden we waardevolle input op voor de RES 2.0.

De belangrijkste uitkomsten van deze avond waren dat inwoners vooral betrouwbaarheid en consistentie van de overheid verwachten. Ze willen dat er vooruit wordt gekeken en plannen in samenspraak met direct omwonenden worden uitgewerkt. Het belang van samenwerking werd vaak genoemd, met de kanttekening dat het belangrijk is om duidelijk te maken wat dat in de praktijk betekent en welke rol andere gemeenten hierin spelen. Ook viel het de aanwezigen op dat er veel wordt gesproken over de kosten van duurzaamheid, terwijl er weinig aandacht is voor de opbrengsten. Dit riep de vraag op of deze termen wel goed gekozen zijn en hoe de nadruk meer op positieve resultaten gelegd kan worden.

De bijeenkomsten hebben waardevolle inzichten en feedback opgeleverd, die we meenemen in de verdere ontwikkeling van de RES 2.0. We danken alle deelnemers voor hun betrokkenheid en kijken uit naar de volgende stap in de energietransitie van West-Brabant.

Afbeeldingen

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen