We willen allemaal schone, betaalbare én betrouwbare energie. Maar daar komt best wat bij kijken. Een groot knelpunt is het volle stroomnet. Op piekmomenten kan het netwerk de hoeveelheid opgewekte én gevraagde energie simpelweg niet meer aan. Dat noemen we netcongestie. En dat is een groeiend probleem. Gelukkig is er een slimme én veelbelovende oplossing in opkomst: de energiehub.
Wat is een energiehub eigenlijk?
Zie een energiehub als een centraal punt waar vraag en aanbod van energie lokaal op elkaar worden afgestemd. Bijvoorbeeld op een bedrijventerrein. De energie die daar wordt opgewekt, wordt ook meteen lokaal gebruikt – dus zonder onnodig transport over het volle net. Binnen zo’n hub worden verschillende vormen van energie slim met elkaar gecombineerd. Denk aan zonne- en windenergie, batterijen voor opslag, warmtenetten, groen gas en – in de toekomst – waterstof. Alles wordt op elkaar afgestemd via een slim platform. Het resultaat? Minder druk op het elektriciteitsnet én een stabieler systeem.
Waarom is dit zo belangrijk?
Het uitbreiden van het energienet is duur en kost jaren. Energiehubs zorgen nú al voor verlichting. Ze maken het energiesysteem flexibeler en minder afhankelijk van één bron. Dat is niet alleen technisch interessant, maar ook broodnodig als we de energietransitie willen laten slagen. Bovendien werken bedrijven binnen een hub samen: als de één piekverbruik heeft en de ander juist overschot, kunnen ze dat onderling regelen. Daar profiteert iedereen van.
Het draait niet alleen om techniek
Een energiehub vraagt ook iets van de mensen en bedrijven die meedoen. Samenwerken, data delen, processen aanpassen… dat doe je niet zomaar. Vertrouwen is essentieel. En goede afspraken natuurlijk ook. Vaak wordt daarom een onafhankelijke partij aangesteld om het geheel in goede banen te leiden. Ook de netbeheerder (zoals Enexis of Tennet) moet hierbij betrokken zijn.
Hoe zit dat in West-Brabant?
In West-Brabant gebeurt al van alles. Op bedrijventerreinen zoals Majoppeveld, Vijf Eiken en Weststad wordt hard gewerkt aan de eerste energiehubs. Sommige zijn nog in de planfase, andere zijn al een stap verder. Bij Weststad wordt zelfs gekeken naar waterstof als onderdeel van de mix. En de provincie ondersteunt deze ontwikkelingen actief via een stimuleringsprogramma. Nu richten hubs zich vooral op bedrijven, maar in de toekomst komen er ook varianten voor woonwijken. Denk aan buurtbatterijen die overdag zonne energie opslaan voor ’s avonds. Ook waterschappen verkennen hun rol in dit systeem. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen namelijk niet alleen energie verbruiken, maar ook produceren – bijvoorbeeld uit biogas.
De toekomst is lokaal én slim
Energiehubs gaan een grote rol spelen in ons toekomstige energiesysteem. Niet morgen al overal, maar stap voor stap. Het vergt samenwerking, slimme techniek en een lange adem. Maar het resultaat is de moeite waard: een stabieler, schoner en slimmer energiesysteem – van en voor de regio.
Benieuwd naar hoe dat er in de praktijk uitziet?
Luister dan naar aflevering 1 van seizoen 2 van de podcast Energie voor d
e Regio! In deze aflevering gaat Kitty Joachems ] in gesprek met Ron de Graaf, projectleider van de RES West-Brabant en werkzaam bij Royal Haskoning DHV. De aflevering wordt ingeleid door Johan de Beer, programmaregisseur van de RES West-Brabant en Klaar Koenraad, voorzitter van de RES West-Brabant en wethouder in de gemeente Roosendaal. Iris Adriaansen is onze douchegast. Zij is senior beleidsmedewerker klimaat en innovatie bij waterschap Brabantse Delta. Samen verkennen we wat energiehubs precies zijn, hoe ze werken, en wat ze kunnen betekenen voor de regio – vandaag én in de toekomst. Luister nu en laat je inspireren door deze slimme, gezamenlijke aanpak voor een duurzamer energiesysteem
Klik hier om de podcast te beluisteren!