Klaar Koenraad (voorzitter van RES West Brabant en wethouder in de gemeente Roosendaal) en Johan de Beer (programmaregisseur) leiden de aflevering in, Piet Ackermans (projectleider bij de gemeente Oosterhout en tevens werkzaam voor RES West-Brabant) deelt zijn visie op de toekomst van waterstof. En de douchegast in deze aflevering is Paul Smits (voorzitter BOVAG en eigenaar van H2Point).
Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Je maakt het, bij voorkeur, met duurzame energie. Groene waterstof dus. En hoewel er bij de omzetting wat energie verloren gaat, is het een slimme oplossing voor opslag, zwaar transport en industrie. Denk niet meteen aan je cv-ketel thuis; de focus ligt voorlopig vooral op grote bedrijven en logistieke toepassingen.
West-Brabant op de kaart als waterstofknooppunt?
West-Brabant is misschien geen havengebied, maar onderschat de regio niet. Met industrieclusters in onder meer Moerdijk, Roosendaal en Oosterhout én belangrijke snelwegen en vaarwegen, heeft de regio alle ingrediënten om een serieuze rol te spelen in de waterstofeconomie. Er liggen ambitieuze plannen voor leidingen en netwerken. Nu is het zaak om aan te haken, zodat onze lokale industrie er ook echt van kan profiteren.
Kansen zat, maar er zijn ook hobbels
De prijs van waterstof (zeker de groene
variant) ligt nu nog fors hoger dan aardgas. Toch verwachten experts een flinke daling richting 2030. En er gebeurt al veel: van plannen voor een backbone tot lokale initiatieven met elektrolysers. In deze podcastaflevering blijkt dat omschakelen naar waterstof voor bedrijven met een hoog gasverbruik een logische en steeds beter haalbare stap kan zijn. Voor particulieren is het voorlopig nog toekomstmuziek. Maar voor bedrijven, overheden en netbeheerders is het nú tijd om in actie te komen. Visie, lef en samenwerking zijn daarbij onmisbaar.
Ben je nieuwsgierig naar de hele discussie, technische uitleg en de strategische keuzes voor onze regio? Luister naar de aflevering van "Energie voor de Regio" over waterstof. Je vindt de aflevering hier terug:
Klik hier om de podcast te beluisteren!