Wat is jouw rol bij de RES West-Brabant?
Ik houd mij bezig met de ontwikkeling en uitvoering van het Regionaal Plan Energiesysteem (RPE) voor warmte en groen gas. We onderzoeken welke warmtebronnen kansrijk zijn en hoe we de productie van groen gas kunnen opschalen. Ik leg daarbij de verbinding tussen lokale en bovenlokale haalbaarheidsstudies. Al deze onderzoeken geven ons een beter beeld van wat er mogelijk is in onze regio en onder welke voorwaarden. Zo kunnen we voor de gemeentelijke warmteprogramma’s de verschillende warmtestrategieën tegen elkaar afwegen, rekening houdend met publieke belangen zoals betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid.
Ik onderhoud contacten met vertegenwoordigers van de gemeenten, de Provincie Noord-Brabant, Enexis als netbeheerder, de twee waterschappen Brabantse Delta en Rivierenland, de andere RES-regio’s, het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie en andere stakeholders. Ik maak deel uit van het programmateam RES West-Brabant en ben coördinator van de regionale werkgroep warmte. Ik ben betrokken bij haalbaarheidsonderzoeken voor bovenlokale warmtenetten, haalbaarheidsonderzoeken voor de ontwikkeling van collectieve groen gas hubs, het provinciaal actieplan versnelling geothermie, initiatieven van gemeenten voor de ontwikkeling van kleinschalige warmtenetten en (sub)regionale isolatieprogramma’s van gemeenten
Wat zijn de grootste uitdagingen in de energietransitie?
Verduurzaming van ons energiesysteem en de gebouwde omgeving is lastig. De ruimtelijke inpassing van duurzame energiesystemen, de isolatieopgave en netcongestie maakt de opgave complex. De diversiteit van bewoners en de verscheidenheid aan landschappen en gebouwen is groot en er zijn veel technologische ontwikkelingen. De wet- en regelgeving op het gebied van energie verandert volledig. De betaalbaarheid van onze energievoorziening staat onder druk en personeelscapaciteit is schaars. Dit alles brengt veel onzekerheden met zich mee, terwijl wij moeten versnellen om de klimaatdoelen te halen. Deze noodzakelijke versnelling kan alleen worden bereikt door andere, slimmere manieren van samenwerken te ontwikkelen, met oog voor de sociale kant van de opgave. Van het opstellen van plannen moeten we naar realisatie. Dit is voor mij een enorme drijfveer om mijn kennis en ervaring in te zetten voor het versnellen van de energietransitie.
Wat zijn de grootste kansen in de energietransitie?
Een schone energievoorziening draagt direct bij aan het beperken van klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit, wat winst oplevert voor gezondheid en milieu. De energietransitie biedt kansen voor economische vooruitgang en technologische innovaties. Hierdoor worden we minder afhankelijk van olie en gas uit het buitenland. Maar ook maatschappelijk biedt de energietransitie kansen. Als we het goed aanpakken leidt de energietransitie tot sterkere lokale gemeenschappen.