Wat is je rol binnen de RES West-Brabant?
Binnen de RES West-Brabant ben ik coördinator of procesregisseur van de energietransitie. Mijn rol is om partijen bij elkaar te brengen en te zorgen dat die samenwerking ook goed blijft lopen — zowel bestuurlijk als ambtelijk. Mijn ervaring als oud-bestuurder komt daarin goed van pas. Vanuit deze functie ben ik ook opdrachtgever van regionale projecten. Ik zie mezelf daarnaast als het oliemannetje: ik probeer aandacht te hebben voor de verbinding tussen mensen en organisaties en help dingen soepel te laten verlopen.
Wat zijn de grootste uitdagingen in de energietransitie?
De grootste uitdaging vind ik het vinden van voldoende ruimte op het elektriciteitsnet de komende jaren. Dat vraagt om stevige investeringen, maar ook om slimme oplossingen, zodat we efficiënter omgaan met wat er al is. We moeten vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, zodat er minder infrastructuur nodig is.
Daarnaast zie ik gedragsverandering als essentieel. We zijn opgegroeid met een energiesysteem dat 70 jaar hetzelfde was. In het nieuwe systeem is een ander gedrag nodig — dat vraagt tijd en bewustwording. Ook moeten we meer inzetten op isolatie. Wat we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Tot slot vind ik het belangrijk dat iedereen mee kan doen — jong en oud. Digitale vaardigheden mogen geen drempel zijn. We hebben als regio ook de verantwoordelijkheid om daar oog voor te hebben.
Wat zijn de grootste kansen in de energietransitie?
Een grote kans is dat we minder afhankelijk worden van geïmporteerde energie. Toen de oorlog in Oekraïne begon, zagen we hoe kwetsbaar we zijn. Energieprijzen schoten omhoog en veel mensen werden daarmee geconfronteerd.
Die periode heeft me nog bewuster gemaakt van ons energieverbruik. Als we als samenleving energie bewuster inzetten en minder afhankelijk worden van anderen, worden we veerkrachtiger. Zelfvoorzienendheid, isolatie en bewustwording zijn voor mij dé kansen van deze energietransitie.