Samenwerking Traais Energie Collectief en Stichting FRES van start

14-05-2024

Op 1 maart hebben het Traais Energie Collectief (TEC) en Stichting Fonds versnelling Regionale Energie Strategie (FRES) een leningsovereenkomst getekend.

FRES leent TEC een bedrag van € 50.000 voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie in Terheijden. TEC gaat investeren in de verdere ontwikkeling van energie opwek en energie opslag in en voor het dorp. Ook wil TEC mede-eigenaar worden van de Traaise Energie Maatschappij (TREM). Deze lening helpt hierbij.

Het Traais Energie Collectief kan onder andere met deze lening de publieke crowdfundcampagne die zij in 2024 wil organiseren voorbereiden. TEC wil hiermee geld ophalen in Terheijden en daarbuiten. Het doel is dat TEC daarmee in meerdere stappen 100% eigenaar van de Traaise Energie Maatschappij (TREM) kan worden en ook mee kan investeren in de verder ontwikkeling van energie opwek en energie opslag in en voor het dorp.

TEC wil mede eigenaar worden van de collectieve, lokale en duurzame energievoorziening om zo ook mede zeggenschap te waarborgen: Terheijdenaren kunnen via TEC meepraten en mee beslissen over hun energiemaatschappij. En zo ook invloed  hebben op de uitdagingen die de energietransitie heeft: zoals betaalbare verduurzaming, het vollopen van het stroomnet en het voorkomen van energiearmoede.

Stichting FRES is voortgekomen uit een eerder initiatief van energiecoöperaties en een aantal partners (RABO, Cosun, Enexis). De Regionale Energie Strategie (RES) West-Brabant ondersteunt het initiatief en heeft gezorgd voor een verdere professionalisering. De Stichting is opgericht om te helpen investeren in de ontwikkelfase van projecten en het verder professionaliseren van energiecoöperaties. De stichting beheert een Ontwikkelfonds en biedt de mogelijkheid om in de lastige fase van ‘idee’ naar ‘realisatie’ deze projecten van energiecoöperaties vakkundig te ondersteunen naar de realisatie.

Afbeeldingen

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen