RES West-BrabantWij werken samen aan een duurzame toekomst met schone en betaalbare energie voor iedereen.

Innovatiesessies netcapaciteit

Begin

15-07-2021 om 00:00

Einde

16-07-2021 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Transportschaarste is niet 1-2-3 opgelost. Daarom gingen we op zoek naar wat er wel kan. In twee online webinars verkenden we het onderwerp.

Op steeds meer plekken in Nederland begint het energienet vol te raken. En dat is een probleem. Want als het energienet vol is, dan betekent het dat er geen ruimte meer is om stroom aan het net te leveren. Er is dan geen ruimte om de stroom van nieuwe zonneparken of nieuwe windturbines kwijt te kunnen. Terwijl we deze schone energie hard nodig hebben. Ook in West-Brabant hebben we te maken met een energienet dat steeds voller wordt.

We willen niet dat initiatiefnemers afhaken omdat hun project voorlopig niet door kan gaan vanwege een gebrek aan netcapaciteit. We willen niet dat bedrijven hun duurzaamheidsambities op de lange baan schuiven. En we willen niet dat inwoners terugschrikken.

Bekijk de eerste sessie, van 15 juli 2021.

De eerste sessie ging over vragen als: Hoe zit het net in elkaar? Wat is transportschaarste nu eigenlijk? Wat kan er wel en wat kan er niet? Enexis legde het ons uit. We hadden een inspirerend voorbeeld van Vattenfall; zij vertelden over hun innovatieve business case aan het Haringvliet met een combinatie van zonne-energie, windenergie en een batterij voor opslag. En we hebben gesproken over welke innovaties er in West-Brabant mogelijk zijn.

Bekijk de tweede sessie, van 16 september 2021.

In deel twee hebben we gesproken met experts over transport- en netschaarste. We besteedden aandacht aan wat er wél kan, maar ook aan wíe dat kan doen. Tennet sloot aan, samen met Enexis en samen lichtten zij de complexiteit van het probleem toe. Ook hadden we inspirerende voorbeelden van o.a. Energy Hubs in de praktijk.

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen