Te gast bij KaaiDuurzaam in Roosendaal
Voor dit werkatelier kwamen we samen bij KaaiDuurzaam in Roosendaal, een verzamelplek voor duurzame ideeën. Een perfecte plek voor ons werkatelier over duurzame warmte! De bijeenkomst werd geopend door Klaar Koenraad, wethouder in Roosendaal. Fijn om de wethouder in ons midden te hebben.
Catering werd verzorgd door Food Stories. Mariëlle en Marloes hebben een passie voor heerlijke gerechten, bereid met lokale en regionale producten. Wel zo duurzaam!
Spelen van de serious game
Aan de hand van een kaart van de regio gingen deelnemers in groepen aan de slag met de game die is ontwikkeld door Generation Energy in opdracht van Nationaal Programma RES en de RES West-Brabant. Met pionnen op schaal werd geprobeerd aardgas het spel uit te spelen.
Ronde 1
In ronde 1 probeerden de deelnemers aardgas te besparen door isolatie.
Daarna werd stilgestaan bij de vraag: hoeveel gas hebben we bespaard in de regio?
Met deze resterende gasvraag werd ronde 2, 3 en 4 gespeeld.
Ronde 2, 3 en 4
In deze ronden kregen deelnemers de opdracht om aardgas vervangen door duurzame warmtebronnen.
- Individuele bronnen: elektriciteit (warmtepompen) en groen gas (beperkt).
- Lokale warmtebronnen: aquathermie, zonthermie, geothermie ‘small’, kleine restwarmtebronnen.
- Regionale warmtebronnen: geothermie ‘large’ en grote restwarmtebronnen.
Hierna was het tijd voor pauze en om een kijkje te nemen bij de elkaars speltafel. Wat zie je? En wat valt op? Hierover gingen de deelnemers met elkaar in gesprek.
Hoe nu verder met deze inzichten?
Na afloop van de game deelde iedere groep de uitkomsten. Hierna was er een gezamenlijke reflectie op de uitkomsten. Al deze input wordt omgezet naar adviezen voor de stuurgroep.
Een aantal van deze inzichten en adviezen:
- Ga uit van een diverse bronnenmix. We hebben niet de luxe om te kiezen. Alle warmtebronnen zijn nodig in de energietransitie.
- Kijk naar het eindplaatje (regionaal en 2050) voor het maken van lokale keuzes.
- Weeg ook de impact van de warmtetransitie op de ondergrond en het landschap mee.
De inzichten en adviezen van het werkatelier worden voorgelegd aan de stuurgroep. De stuurgroep weegt deze adviezen de komende maanden mee bij het maken van de keuzes over het gebruik van warmtebronnen, de aanleg van warmtenetten en andere keuzes in aanloop naar de RES 2.0.