RES West-BrabantWij werken samen aan een duurzame toekomst met schone en betaalbare energie voor iedereen.

Jongeren spelen warmte game bij evenement The Future of Energy

Begin

21-04-2022 om 00:00

Einde

22-04-2022 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Tom van Sittert (JongRES) en Thomas Haitsma (betrokken bij RES West-Brabant) bezochten het evenement The Future of Energy en namen de warmte game mee.

JongRES Nederland wil de stem van de toekomst mee laten klinken in de Regionale Energiestrategieën (RES).

Het is voor jongeren belangrijk dat RES’en toekomstbestendig zijn, de keuzes uit de RES hebben namelijk direct invloed op hun leefomgeving en hun energievoorziening. Ook zal het overgrote deel van de energietransitie  in hun werkende levens plaatsvinden. Het is dus nu de tijd om jongeren en jong werkenden te betrekken bij de RES.

Belangrijke keuzes over energievraagstukken worden nu gemaakt en dus moeten jongeren en jong werkenden nu mee kunnen praten, vindt JongRES. JongRES Nederland neemt daarom in elke RES regio een jongerenvertegenwoordiger aan. Die vertegenwoordiger komt op voor de belangen van jongeren en jong werkenden in de regio. De vertegenwoordiger van de JongRES West-Brabant is Tom van Sittert.

 

The Future of Energy

Tom bezocht als JongRES vertegenwoordiger het evenement The Future of Energy, dat op 21 april plaatsvond bij Pier 15 in Breda. Dit evenement werd georganiseerd door studenten van studievereniging s.v. Silicium van Avans Hogeschool, samen met onder meer het lectoraat Smart Energy van Avans. Het doel van het evenement? Jongeren interesseren voor de energietransitie.

Om de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, te realiseren, zijn bijvoorbeeld veel mensen nodig in de techniek. “Maar als jongeren niet weten wat energietransitie inhoudt, kiezen ze ook niet voor een opleiding in die sector”, zegt Kevin Haest, derdejaarsstudent Elektrotechniek in Breda en voorzitter van de studievereniging.

Bezoekers konden op het evenement bijvoorbeeld meer te weten komen over een long-range zonneauto, het gebruik van ijzerpoeder als brandstof in industriële processen en de inzet van data science om gebouwen efficiënter te maken. “Er gebeurt veel, we laten nu op één plek zien wat er allemaal speelt”, vertelt Kevin. “Hier kunnen jongeren hun vragen stellen. Iedereen komt met energietransitie in aanraking, de vraag is alleen in welk tempo.”

Jongeren spelen warmte game

Ook ging Tom van Sittert met de aanwezige jongeren in gesprek over de energietransitie. Dat deed hij niet alleen, hij was in goed gezelschap van Thomas Haitsma, die betrokken is bij RES West-Brabant en trainee is bij Waterschap Brabantse Delta.

De heren brachten ook de warmte game mee, een game over de eerlijke verdeling van duurzame warmte in de regio. Dat was volgens Tom een goede gespreksopener. “Veel mensen waren benieuwd wat we nou eigenlijk hadden liggen”, vertelt hij. Wat hem opviel, was dat heel veel mensen nog nooit van de RES hadden gehoord, laat staan JongRES. “Daardoor gingen de gesprekken vooral nog over de RES zelf. ”

 

Gebruik je omgeving

Toch hadden jongeren tegelijkertijd ook een hele praktische kijk op de energievraagstukken, merkte Thomas. “De quote ‘gebruik je omgeving!’ was zeker het meest interessante wat ik uit de sessie heb meegenomen”, vertelt hij enthousiast.

“Je zag dat deze jongeren vooral in wilden zetten op laaghangend fruit en logische keuzes maakten op basis van de omgeving. Zo werd er bijvoorbeeld veel zonthermie in de buitengebied ontwikkeld omdat daar het meeste ruimte is. Ook werd er volop op aquathermie gezet bij kernen dichtbij een water bron.”

 

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen