RES West-BrabantWij werken samen aan een duurzame toekomst met schone en betaalbare energie voor iedereen.

Werkatelier Lokale versnelling energietransitie

Begin

14-10-2022 om 00:00

Einde

15-10-2022 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Op 14 oktober organiseerde de energieregio West-Brabant, Stichting Support ONS 2050 en Rabobank een werkatelier Versnellen lokale energietransitie.

Deze bijeenkomst stond in het teken van de professionalisering van lokale energiecoöperaties. We waren te gast bij het Waterschap Brabantse Delta, in de kapel op Landgoed Bouvigne. Een prachtige plek voor ons werkatelier! We kijken terug op een geslaagde middag.

We staan voor een belangrijke opgave: op dit moment participeren burgers nog slechts voor 4% in energiecoöperaties. Dat moet volgens het Klimaatakkoord naar 50%. Wat is hiervoor nodig? Hierover gingen de sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek.

Opening en kennismaken

De bijeenkomst werd geopend door Victor van den Berg, gastheer namens het waterschap. Jonneke Stans van Bureau EMMA maakte als dagvoorzitter het werkatelier interactief en nam de deelnemers verder mee in het programma. Het eerste onderdeel was een kennismaking met elkaar. Dit gebeurde door handen op te steken bij een aantal stellingen. Hierna bracht Jonneke een mooie dialoog op gang tussen de deelnemers.

 

Wat hebben we nodig om te versnellen?

Wat hebben we nu eigenlijk nodig om meer burgers te laten participeren? Hierover ging Jonneke in gesprek met een aantal sprekers en de deelnemers.

Siward Zomer, directeur bij Energie Samen en Ronald Korpershoek, adviseur Duurzaamheid bij Rabobank, stonden stil bij de ondersteuning aan lokale energiecoöperaties. Zij pleitten voor de drie K’s: kennis, kapitaal en (mens)kracht.

Hierna volgde een presentatie over het regionaal ontwikkelfonds door Ger De Weert en Jan Schouw namens Stichting Support Ons 2050. Om van idee tot realisatie te komen kunnen inwoners in de ontwikkelfase van hun energiecoöperatie voor financiële ondersteuning gebruik maken van het nieuw gelanceerde Stichting FRES.

Tot slot deelde Dirk Mathijssen zijn ervaring als inwoner met het ontwikkelfonds. Dit waren waardevolle inzichten die ons inzichten geven hoe we kunnen versnellen.

De deelnemers raakten niet uitgepraat met elkaar. Dat hoefde gelukkig ook niet, want het gesprek kon verder worden voortgezet tijdens de lunch.

 

Hoe nu verder?

We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst vol netwerkmomenten en verbindingen. Dit was het laatste werkatelier dit jaar, in 2023 plannen we een verdiepende sessie voor energiecoöperaties.

  

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen