Je hoort en leest steeds vaker over netcongestie. En dat het energienet vol zit. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe komt het? Hoe kan je toch zorgen dat je project de opgewekte energie kan leveren? Daarover gingen we op 30 juni in gesprek. Enexis legde uit hoe ingewikkeld het is om de infrastructuur van ons energiesysteem om te bouwen. De energietransitie zorgt voor een totaal ander gebruik van ons energiesysteem en dat betekent dat er meer piekmomenten zijn dan vroeger.
Interessant is om te onderzoeken wat er wel kan en welke rol batterijen daar bijvoorbeeld bij kunnen spelen. Jasper Schilling van CE Delft schetste ons wat de business case is voor batterijen en opslag en in welke situaties het wel en niet rendabel is. Zijn verhaal laat zien dat de energietransitie niet zonder batterijen kan, maar dat het opslaan van energie om het later door te verkopen eigenlijk geen verdienmodel op zichzelf is.
En tot slot spraken we met Martin de Brouwer van de Samangroep. Zij zoeken met klanten naar oplossingen ‘achter de meter’. Martin heeft mooie verhalen uit de praktijk over hoe zij met klanten naar het gehele gebruik en de opwek van energie kijken om zo optimaal gebruik te maken van de energie die er is en te zorgen dat bedrijven toch kunnen uitbreiden als ze het willen.
Met deze bijeenkomst hebben we bedrijven en energiecoöperaties geïnspireerd om samen te zoeken naar mogelijkheden. Heb je een idee en wil je aan de slag? Misschien kan FRES iets voor je betekenen?
Meer weten over FRES?
De FRES is opgericht als opvolging van De Zonnebank Breda en SSONS met als doel om te helpen investeren in de ontwikkelfase van projecten en het verder professionaliseren van energiecoöperaties. FRES is een instrument om financiële participatie uit het Klimaatakkoord te realiseren; 50% aandelen van een project in handen van een lokale partij. FRES ondersteunt door de ontwikkelfase professioneel te organiseren en tot een realisatie te komen waarvan 50% lokaal eigendom. Dit vraagt van gemeenten om dit goed op te nemen in tendervoorwaarden, energiecoöperaties kunnen zich een gelijkwaardige partner gaan voelen, met dekking vanuit het fonds.